Augmented Reality i briller? Ja takk!

Augmented Reality har jo kommet for lengst, men det er veldig tidlig i utviklingen, og kan nesten sees på som et spedbarn som akkurat har lært å smile og gripe med fingrene.
Det finnes QR-koder over alt, på maskindeler, reklameplakater, klær og embalasje for matvarer, osv. Alt man trenger er en smartphone for å lese koden, og vips blir man sendt til en webside med informasjon om produktet, eller som viser en reklamefilm. Når QR-koder blir kombinert med Augmented Reality, kan man holde opp mobiltelefonen sin mot QR-koden, så får man se verden gjennom kameralinsen, som om man skulle tatt et normalt foto, men det er i tillegg lagt inn informasjon på bildet. For eksempel kan det hoppe levende figurer rundt på bordet ditt, som du ser gjennom telefonen, men som du selvfølgelig ikke ser uten om du kikker på bordet bak telefonen.

Dette er vel og bra, og veldig kult til små reklamesnutter og litt informasjon.
Men jeg tenker litt lenger….. Hva om man var på museum, fikk utdelt et par briller med ørepropper, og går rundt på museet. Når man kommer til en utstilling, ser man bare på utstillingen, brillene kjenner den igjen, og gjennom brillene ser man en virtuell person som står å peker og snakker til deg om utstillingen. Når du tar av brillene så står det selvfølgelig ingen person der, personen kan kun sees gjennom brillene. Man kan ha barnebriller og voksenbriller, hvor barna kan velge å se feks en animert ponni snakke til dem, mens de voksne kan velge å se en smart professor på samme utstillingen.

Samme teknologi kan brukes privat også, feks om du er i en ny by, og leter etter en god restaurant. Du tar på deg brillene, som du har koblet til telefonen din med bluetooth. Du har søkt frem restauranten på telefonen, og brillene viser deg piler i gaten hvor du skal gå. Når du kommer frem tar du av deg brillene og spiser et hyggelig måltid.

Eller hva med å dra det enda lenger, og montere små sensorer på innsiden av brillene, som registrerer øyebevegelsene dine. Du bruker brillene for å finne veien til nærmeste kino, og når du kommer frem kobler brillene seg automagisk til det trådløse nettverket på kinoen, og du får opp en meny med tilgjengelige filmer. du beveger øynene opp og ned for å bla i listen med filmer, og blinker to ganger for å velge film. Du har nå kjøpt billetten, og det er bare å gå inn i salen. Brillene viser selvfølgelig vei til riktig sal.

Hva med militært bruk, sier du? Selvfølgelig ville de hatt god bruk for dette! Brillene kan få oppdatert intel via satelittlink, og posisjoner til fiendtlige styrker kan sees gjennom bygninger, bak fjell osv, selvfølgelig med informasjon om antall trusler, våpen, trusselnivå, vindstyrke, møtesteder, tid til transport, osv.

Augmented reality har kommet for å bli. Men utfordringen kan bli å kjenne igjen bitene med informasjon som skal fortelle brillene hva de skal vise. Det er ikke særlig praktisk å kle hele byer med QR-koder for hver minste ting brillene skal kjenne igjen, så det beste hadde vel vært å kombinere GPS-koordinasjoner med hva brillene faktisk ser. Står du utenfor en restaurant på Manhatten og tar på deg brillene, så tenker brillene: “Ok, hvor er jeg? Manhatten ja, i krysset 59th and third. Hva ser jeg? Ah, Roberto’s Pizzeria står det på skiltet. Da vil han sikkert se menyen og User reviews.” Da snakker vi intelligente briller dere! Og jeg tror det kommer.

Google kommer med sitt forslag seinere i år; http://www.nytimes.com/2012/02/23/technology/google-glasses-will-be-powered-by-android.html?_r=1&src=tp og etter dette vil det komme flere og flere modeller som blir bedre og bedre og billigere og billigere. Om 5 år tipper eg at man kan få designbriller med og uten Augmented Reality. Tenk å gå på gaten med noe som ser ut som normale Dolce Gabbana solbriller, som gir deg all informasjon du trenger og projiserer denne ut i verden foran deg.

AWESOME!!!

augmented reality glasses

Leave a Reply