Din helse, dine data

Big data har alltid vært god business. Firmaer betaler bøttevis med penger for å få tilgang til statistikk om hvilke produkter du søker etter, hva du diskuterer med vennene dine om via epost, hvilke tv-serier du ser på, hvilke nettsteder du besøker mest, hvor du beveger deg, hvor ofte du besøker restauranter, hvor ofte du reiser utenlands, hvem du reiser med, hvilken kleskjede du handler mest på, hvilken utdannelse du har, osv osv. Det finnes uforståelige mengder data om deg tilgjengelig for den rette pris. Alt er samlet gjennom nettleseren din, mobiltelefonen din, nettbrettet, PCen, VISA-kortet m.m. Vi legger fra oss elektroniske spor overalt, og det helt gratis.

Det finnes et område hvor vi fortsatt har kontroll, og det er vår egen kropp. Såvidt meg bekjent kan ikke Google hente ut informasjon om vitaminnivået i blodet ditt, puls eller søvnrytme. Heldigvis. Men dette har også en verdi. Google sikler nok etter å få tak i denne informasjonen, men dette er verdifult også for deg. Du kan ha stor nytte av å logge data om din egen kropp, enten manuelt eller automagisk. Man kan argumentere for nerdefaktoren her, men se for deg å ha daglig statistikk for de siste 10 årene på blodtrykk, puls, fettprosent, mosjonsnivå, søvnkvalitet, kroppstemperatur, vitaminnivå, kolesterol, blodsukker, inntak av koffein, pustefrekvens, og vekt. Dersom man får helseproblemer kan man se gjennom dataene og kanskje få en forståelse av grunnen til problemene. Man kan sammenligne med andre måneder og sette ting i sammenheng. Og om man ikke ser opphavet til problemene selv, kan man lett overlevere dataene til en lege, som enkelt vil kunne lese ut viktig informasjon og gi en mye mer korrekt konsultasjon enn om vedkommende ikke hadde hatt data å basere beslutninger på.

2014 har så langt vært året for såkalt «wearable technology» som klokker, armbånd og lignende som kan gi deg nyttig informasjon om telefonsamtaler, meldinger, og hvor nærmeste Burger King befinner seg. Men denne teknologien har også utviklet seg til å kunne måle puls, antall skritt, bevegelsesdistanse og mye mer. Nå har det oppstått et helt eget segment med tilbehør til smarttelefonen din som kan måle alt fra blodtrykk og oksygennivå til fettprosent og søvnkvalitet. Jeg tenkte jeg skulle presentere de mest kjente og lovende produktene her.

QardioArm Wireless Blood Pressure Monitor

-Måler blodtrykk og hjerterytme
-Kommuniserer med smarttelefonen din via bluetooth
-Fungerer sammen med Health-appen til iOS
-Liten nok til å passe i jakkelomma
-Pris: 99$ på Amazon (ca 650,- nok)

 

 

iHealth PO3 Pulse Oximeter

-Måler pulse og oksygennivå i blodet
-Kommuniserer med smarttelefonen din via bluetooth
– Fungerer sammen med Health-appen til iOS
-Kan lett taes med overalt pga størrelsen
-Pris: 56$ på Amazon (ca 360,- nok)

 

 

iHealth HS5 Wireless Body Analasys Scale

-Gulvvekt som måler vekt, fettprosent, muskelmasse, beinmasse, vannivå, kaloriinntak, BMI og visceralt fett
-Kommuniserer via wifi
-Fungerer sammen med Health-appen til iOS
-Pris: 110$ på Amazon (ca 720,- nok)
 

 

 

Fitbit

-Armbånd som måler skritt, distanse, kalorier og aktivitetstid
-Overvåker også søvnlengde, -kvalitet og hvor mye du beveger deg når du sover
-Kommuniserer via Bluetooth
-Fungerer sammen med Health-appen til iOS
-Pris: 99$ på Amazon (ca 650,- nok)
 

 

 

Apple Watch

-Klokke som måler høydemeter, skritt, lengde, kalorier, puls og vet om du går i trapp, flat mark eller oppoverbakke
-Kan også overvåke bevegelser når du sover og dermed kalkulere søvnkvalitet
-Kommuniserer via Bluetooth
-Pris: Uvisst. Kommer på markedet i 2015
 

 

Jeg tror denne utviklingen vil bidra til å gjøre mennesker mer informert om- og mer opptatt av egen helsetilstand. Jeg for min del håper at jeg i fremtiden kan logge all informasjon jeg ønsker å holde oversikt over, og har muligheten til å laste dette opp til min lege som kan gi en vurdering og anbefaling uten at jeg trenger å reise meg fra senga. Jeg kan få en elektronisk resept på telefonen eller klokka, og kan bare gå til nærmeste apotek for å hente ut medisinen jeg trenger. Jeg hadde gjerne betalt et årlig abonnement for å ha denne muligheten. Samtidig så må man også ha kontroll over egne data. Alt må krypteres og lagres på en sikker måte, og velger man å dele med sin lege, så må systemene takle sikker overføring. Uansett så tror jeg markedet for wearable tech kommer til å ekspandere noe voldsomt i årene fremover.

Jeg oppfordrer dere til å se videoen nedenfor, som forklarer fordelene med å ha kontroll over sine egne helsedata.

Leave a Reply