Kina vs Taiwan

Artig liten diskusjon vi hadde i lunchen i dag, om kolonisering, okkupasjon og verdens politikk generelt. Vi kom innpå temaet “Taiwan”, og det regjerte uenighet om Taiwan var okkupert av Kina, eller hva som egentlig var den politiske statusen der borti skauen.

Og nå skal jeg altså dele historien mellom Kina og Taiwan med dere, kjære lesere.

Kina er en svært gammel nasjon. Den har riktignok hatt sine konflikter med dynastier i hytt og gevær, borgerkriger og nabostrid, men Kinas tradisjoner strekker seg langt tilbake til før Romas storhetstid, rundt 1700 fKr, da det første dynastiet ble grunnlagt. Så hopper vi litt i historien, forbi Shang-, Zhou-, Qin-, og Han-dynastiene, forbi de tre kongerikene Wei, Shu og Wu, forbi Sui-, Tang-, Song-, Yuan-, Ming-, Shun- og Qing-dynastiene, til Republikken Kina ble etablert i 1912 etter at Keiserinne Dowager Longyu signerte et abdiseringsdokument og endte fire tusen år med keiserstyre. Hun døde barnløs året etter.

Republikken Kina oppelvde mye uro i årene frem mot andre verdenskrig. Det var mye politisk uro i den ferske republikken, og regjeringen hadde faktisk ikke mye makt i begynnelsen. Makta lå hos hærførerene i de forskjellige regionene, og gjorde at Kina ble en svært fragmentert nasjon. I slutten av 20-årene klarte imidlertid Kuomintang of China (KMT), det grunnleggende partiet av Republikken Kina, å forene alle regionene under et styre, og flyttet hovedstaden og regjeringen fra Beijing til Nanjing. Men etterhvert splittet partiet seg politisk, og det ble vanskeligere for partiet å sloss mot Communist Party of China (CPC), KMT’s kommunistiske motstykke. Det brøt ut en borgerkrig mellom KMT-tilhengere og kommunistene i 1927, en krig KMT kom seirende ut av.

Like etter borgerkrigen kokte det opp til krig mellom Kina og Japan, som varte fra 1937 til 1945, som Kina vant. KMT kom seirende ut på denne siden av andre verdenskrig, men de var svært svekket økonomisk. Denne situasjonen benyttet CPC seg av, og fortsatte borgerkrigen der de slapp. Dette endte med at CPC vant, KMT flyktet til den delen av Kina (Som de fikk tildelt fra Japan etter andre verdenskrig) som nå går under navnet Taiwan, en øy utenfor fastlandet, og det kommunistiske styret vi kjenner i dag fikk sitt fotfeste i den Kinesiske stat, under Mao’s styre.

KMT fortsatte sin politikk fra Taiwan, og proklamerte at de var den rettsmessige regjeringen av Kina, mens CPC på sin side svarte med at de selvfølgelig var den rettsmessige regjeringen av Kina, og dessuten Taiwan. KMT tviholdt på “Republikken Kina”, mens CPC opprettet “Folkerepublikken Kina”.

Siden den gang har altså disse to styresmaktene vært litt sånn “JEG er Kina!!”, “-Nei, JEG er Kina…!!”, uten å komme noe vei. Og per dags dato anerkjenner de fortsatt ikke hverandre. En annen ting er at Republikken Kina var faktisk en av grunnleggerne av FN, men ble sparket ut i 1971 til fordel for Folkerepublikken Kina. Republikken Kina (Taiwan) er fortsatt ikke medlem av FN, og har gjentatte ganger klaget på dette diplomatiske nederlaget, uten hell.

TaiwanChina

Leave a Reply